Как да използваме растенията за да охладим нашия свят

Как да използваме растенията за да охладим нашия свят

В разгара на лятото, слънцето е страхотно, но също така, прекомерната топлина може да се отрази негативно върху Вас, разходите за охлаждане на дома Ви, както и градината Ви! Чудите се какво може да направите, без да се местите на по-студено място?

Засадете дървета!

Една дълбока житейска мисъл казва, че поне веднъж в живота си, човек трябва да посади дърво.

И това е толкова вярно и хубаво! Има много причини да посадите дърво. Но ако все още отлагате посаждането му, то ето Ви няколко основателни причини да го направите веднага...

Дървото като икономически растеж

Според някои последни проучвания на пазара на недвижими имоти, растителността и по-точно дърветата около тях повишават стойността на жилищата и имотите!

Те акцентират върху вашия двор и добавят височина в общия пейзаж. Някои видове предлагат флорални асамблеи всяка пролет, плодове през лятото или есента, есенни цветове и красиви структури от сняг по време на снеговалежи.

 

Други дървета, с богати корони, блокират гледката към нещо, което не харесвате или предпазват  от любопитните очи двора Ви. Те също блокират звука и вятъра. Корените им спират ерозията, а листата им обогатяват почвата, да не говорим какъв разкош добавят към красивите хотели, елегантно разположени в дивата природа!

Комбинирайте смело широколистни дървета с вечнозелени видове. Това ще Ви даде широка гама от цветове, форми, размери и текстури! Ще се наслаждавате докато гледате как по-бързо растящите дървета Ви правят сянка, а по-бавно растящите, но по-дълголетни наваксват в дългосрочен план.

И това не е всичко! Засаждането на само 2-4 дървета около вашия двор ще Ви позволи да се насладите на всички тези предимства и спестяващи парите Ви ползи в продължение на години! Говорим за сериозна възвращаема инвестиция.

Естествен „разхладител“

Има начини, по които вашето дърво помага да се подобри света, за които може и да не сте се замисляли!

Тези масивни живи организми работят като хората, само че в обратна посока. Те поглъщат подпочвените води и въглеродния диоксид, докато „издишват“ влагата под формата на па̀ра и кислород.

Едно зряло дърво може да поеме хиляди литри вода от земята (предотвратявайки наводнения!) и след това да я изхвърли във въздуха като па̀ра. Тази па̀ра, в комбинация със спирането на слънчевите лъчи с листата си, намалява летните температури значително! Само три възрастни дървета около дома Ви, могат да намалят разходите за отопление и охлаждане осезаемо!

Къде да засадите дървета около дома си

Разположете своето широколистно дърво на изток от дома си, за да засенчите прозорците от сутрешната светлина, която залива дома Ви преди обяд. Можете също да ги разположите така, че да засенчват обърнатите на запад страни на вашия дом или сграда следобед, което е супер, особено през летните месеци. Широколистните дървета ще загубят листата си през есента, пропускайки ценна светлина, за да затопли дома ви през по-хладните месеци от годината.

Дърво, което може да достигне 7-8 метра или повече в зрялост, трябва да бъде засадено на поне 3-4 метра от вашия дом, защото често тези по-големи коренови системи могат да причинят някои проблеми. По-малките дървета могат да бъдат малко по-близо, докато очевидно по-високите дървета ще се нуждаят от много повече място за растеж.

По-малки широколистни или вечнозелени дървета и големи храсти, е най-добре да се засаждат на северозапад и североизток от вашия дом за да Ви дарят с късна следобедна и ранна сутрешна сянка.

Заповядайте в нашия свят на www.clematis.bg , за да разгледате разнообразието от дървета и храсти, които предлагаме или се обадете на нашия опитен екип за обслужване на клиенти, за помощ при избора на височината и ширината на дървото, които са най-подходящи за вашия имот и зона на отглеждане!