ДВОРЦОВИТЕ ГРАДИНИ НА ЕВРОПА

ДВОРЦОВИТЕ ГРАДИНИ НА ЕВРОПА

ДВОРЦОВИТЕ ГРАДИНИ НА ЕВРОПА

Всяка дворцова градина е изящна и екстравагантна — мост между минало и съвремие. Подтиква да избягаме в света на чудесата .

Вдъхновени от красотата на величествените дворцови градини, решихме да Ви предложим дигитално бягство и да се разходим виртуално(с пожелания за истински разходкa) из някои от тях.

За щастие, времето и историята вече са отворили пътищата си за повече от кралските малцина и стига да пожелаете, ще може да се насладите наистина на тяхната красота.

 Градините в Европа са еволюирали в продължение на векове, като се простират от манастири, в които монасите внимателно отглеждали специално подбрани цветове, до замъци със красиви храсти и рози. Идеята за сложни замъчни градини процъфтява по времето на Луи XIV в Европа от средата на 17-ти век. Всъщност именно Кралят Слънце е един от първите, които сливат величието на замъчната архитектура, ландшафта и интериорния дизайн. 

Привлечени от това величие, ще разкажем за няколко невероятно красиви дворцови градини...

Шато Вю-льо-Виконт,Менси, Франция

Дворец Во-льо-Виконт във френския град Менси, край гр. Мелюн в департамент Сен е Марн и неговият парк са създадени между 1656 – 1661 г.

С градини, проектирани от известния ландшафтен архитект Андре льо Нотр, този бароков замък е широко признат като предшественик на градините на Версай. Сътрудничеството на Le Nôtre и архитекта Louis le Vau бележи началото на класическия стил на Луи XIV, с повдигната градина, пълна с водни басейни, канали, фонтани, чакълени пътеки и, най-важното, партери с различни къдрави шарки. Приказната хармония между ландшафт и архитектура ясно показва висш професионализъм и гениални резултати.